luni, 12 octombrie 2009

javier marias si g. friedman


mi-au intrat doua carti in biblioteca lumii fluviului. ambele sper sa le termin in cateva saptamani. asteapta putin pana inchei cu romanul sorgul rosu.
romanul chinezului il citesc stimulat doar de cuvintele lui nea Sandu, care mi-a dat cheia in care sa -l citesc: epopeea. o epopee a oamenilor saraci, o cultura primitiva, si sentimente ludice abundente. nea Sandu a comparat civilizatia cu cea a alakalufilor din tara de foc (

Jean Raspail - "Cine isi aminteste de oameni") , unde Wauda il primeste si pe Lafko, si pe Taw si pe omul alb atunci cand este vanduta pentru cateva tigari si cateva cuie. matriarhatul este baza civilizatiilor stravechi. femeia e cea care hotaraste cu cine sa ia in pantec si cand, ea este continuitatea si linia ce uneste trecutul cu prezentul si ea zamisleste viitorul. nu-mi place maniheismul, eu stiu ca raul are nuante si trepte diferite, iar binele este cuantificabil. MO YAN nu-i scoate pe soldatii japonezi din nomenclatura bruta: DIAVOLI. La razboi ca la razboi, nu ma plang.

trebuie sa termin cartea in care rosul si sorgul au o singura dorinta: implantarea patriotismului unor minti inapoiate din provincia GAOMI. imi pare rau ca eroii cartii sunt saraci lipiti pamantului , cel mai avut are 2 catari; bunicul meu care se considera un om sarman avea intodeauna un cal cel putin si 2 vaci pe batatura! ce popor este acesta care vine din intuncecimile trecutului , tragand de un bagaj colosal de idei si filosofie deosebita, si se comporta ca sarmanii locuitori ai tarii de foc, unde nu exista trecut mai indepartat de 50 de ani, purtat nu pe hartie sau piatra ci prins de buzele parlite a batranelor tribului?
eroii epopeei sunt dezamagitori, pentru mine sunt antieroi .
bunicul ucide tot ce-i vine in catarea pustii: imbogatiti satului de la distilerie(tradus taverna, corect pălincie :-) ), toti banditii din zona, seful lor, toti japonezii pe care ii vede, tot satul din care face parte ca represalii, este betivan notoriu dar isi iubeste patria si punga.
ma pun sa mai citesc desi aseara eram pe punctul de a abandona,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

vizitatori

bulinute rosii

cactusi faini